Konstnären

Att Ruben Nilson var en erkänt skicklig plåtslagare och en folkkär visdiktare vet vi alla. Det var visorna som gjorde honom känd.

Vad många kanske inte vet – och som lätt kommer i skymundan – är att bakom visdiktaren fanns en brinnande konstnärssjäl. Ruben ägnade stora delar av sitt liv åt ett mycket aktivt målande konstnärskap. Främst i olja men även i tempera.

Han deltog till exempel åren 1930-34 på Liljewalchs vid olika tillfällen men även i andra utställningssammanhang.

Karikatyrteckning var en av Rubens specialiteter och sina visor illustrerade han själv – ofta med ett humoristiskt anslag.

Från hans tidigare produktion dominerar Stockholms- och Hagalundsmotiv för att senare alltmer övergå till naturmåleri i en mer expressionistisk/kubistisk stil.

Bland Ruben Nilsons verk märks även ett par intressanta monumentalmålningar: ”Den svenska visans historia”, som finns på Svenskt Visarkiv och ”Den svenska arbetarrörelsens historia” som, fr.o.m. år 2004, pryder en hel vägg i ABF-huset på Sveavägen i Stockholm. 

Åtskilliga tavlor av Ruben Nilson är idag till salu genom Rubens sondotter Li Hoffström, 073-211 10 11. Mer information om Ruben och hans konst finns på rubennilson.se – där finns vissa av hans tavlor utlagda. Förlagan till ovan nämnda monumentalmålning med arbetarrörelsens historia finns hemma hos sondottern Li, liksom även andra rullar, bland annat ”Visans födelse”.

Självporträtt i olja