RUBEN
NILSON
SÄLLSKAPET

Om Ruben Nilson Sällskapet

Visor & böcker

CD-skivor

Konstnären Ruben Nilson

Aktuellt

Styrelsen

Kontakta oss

Länkar

Startsidan

Senast uppdaterad
2019-03-18
Vävmästare
Anna Swartling

Ruben Nilson Sällskapet

Tidigare evenemang
Filmvisning av "Visdiktaren, plåtslagaren och konstnären Ruben Nilson"

Torsdag 2:e maj kl 18 i Tessinsalen, Stockholms Stadsmuseum

Regissören Karsten Wedel och producenten samtalar kring och om Ruben Nilsson.

Samtalet tar avstamp i filmen med samma namn, där bland annat Fred Åkerström medverkar. Samtalet avslutas med att filmen visas.
Ruben Nilson-vernissage

onsdagen den 7 december kl 18.00
i gamla Hagalunds vänners lokal:
Industrivägen 17 i Hagalunds industriområde

Ni som inte varit där ännu leds till porten av marschaller, och gå sedan en halvtrappa ner.

Kvällen börjar kl. 18.00 med vernissage av Trubaduren och Konstnären Ruben Nilsons tavlor.

Underhållning av Lasse Zackrisson som berättar om Ruben och hans konst. Därefter framför Ivan Dittmer visor av Ruben till gitarr.

Vi minglar runt med ett glas vin. Tavlorna är till salu för den som är intresserad av köp.

Efter vernissagen sätter vi oss vid borden och dricker kaffe med lussekatt och för dem som så önskar glögg.

Peter Bolin har satt ihop ett nytt bildspel med fotografier från Hagalund, som han visar när vi känner oss mogna för det.

Varmt välkomna för lite julstämning!

Hur tar du dig dit?

Jo, tag buss 70 från Solna station mot Universitetet. Kliv av vid Industrivägen. Eller 507 eller 508 från Solnavägen.

Försök att göra något av detta, har du problem ring Peter Bolin Tel: 08-27 81 19. Så kan han berätta utförligt om hur man kan åka till Industrivägen 17 som är Gamla Hagalunds vänners lokal.

Om jag missade vernissagen men vill se tavlorna?

Tavlorna kommer hänga kvar åtminstone fram till och med söndag 11 december.Torsdag 28 augusti 2008

Sommarutflykt
Torsdag 28 augusti, kl. 17.00

Årets utflykt arrangeras tillsammans med Gamla Hagalunds vänner.
Inbjudan tillsammans med alla detaljer skickas i början på augusti.


Torsdag 7 februari 2008

Ny CD-skiva

En Ruben Nilson-kväll med Jan-Olof Andersson, med bl.a. okända visor av Ruben Nilson i tonsättningar av Olle Adolphson (läs mer under menyvalet CD-skivor)

Årsmöte 2008 med efterföljande publik konsert


Onsdag 31 oktober 2007

25 års Jubileum

Den 7 februari 1982, på Ruben Nilsons 89-årdag, bildades sällskapet, initiativet var Fred Åkerströms. Fred, som sjungit Rubens visor på scen i många år och som gett ut två skivor (”Fred Åkerström sjunger Ruben Nilson” -63, ”Mera Ruben Nilson” -71), tyckte att det var på tiden att bilda ett Ruben Nilson Sällskap.

Fred Åkerström och Lasse Zackrisson, som producerat en Ruben Nilson-föreställning med Fred för radiounderhållningen, hade tillsammans valt ut ett antal personligheter som hedersmedlemmar och till den konstituerande styrelsen. Det var, förutom Fred och Lasse, Rubens båda söner Åke och Helge Nilson; Astrid Öberg, som var änka efter Rubens nära vän Josef ”Jocke” Öberg; författaren Per-Anders Fogelström; Eva Danielson från Svenskt visarkiv; advokat Rolf Wearner samt Freds hustru Margareta Rost. I interimsstyrelse blev Fred Åkerström en självklar ordförande, Lasse Zackrisson, sekreterare och Eva Danielson, kassör.

Den första uppgiften för styrelsen var att utforma förslag till stadgar. Den viktigaste paragrafen, den om sällskapets ändamål, formulerades sålunda: ”att hålla Ruben Nilsons konstnärskap levande, bland annat genom att anordna minst en årlig konsert företrädelsevis på Ruben Nilsons födelsedag den 7 februari”.

Vidare bestämde man att årsmötet skulle hållas på Rubens födelsedag och att det efter mötet skulle en ”Ruben Nilsonmåltid” serveras, som enligt Fred bestod av sill, nubbe och kall öl.

Den första av dessa måltider stod för övrigt redan framdukad och avåts efter det att stadgarna och planerna för det första verksamhetsåret var klara.

Tanken var att det nybildade sällskapet skulle konstituera sig och gå ut till allmänheten i samband med det första stora evenemanget, en konsert på Rubens Nilsons 90-års dag den 7 februari 1983. Det första året ägnades huvudsakligen åt att förbereda detta, men man arrangerade även en mindre konsert på Mosebacke redan under hösten 1982. Fred sjöng och sällskapet värvade en hel del nya medlemmar. 90-års konserten gick planenligt av stapeln på Söder teatern i Stockholm med ett stort artistuppbåd som sjöng enbart Ruben Nilson visor. I samband med konserten hölls också sällskapets först offentliga årsmöte då en ordinarie styrelse valdes med Fred som ordförande och Lasse som sekreterare. Dessutom värvade sällskapet ytterligare medlemmar då många av konsertbesökarna tog tillfället i akt att gå med i sällskapet.

Fred gjorde mycket reklam för sällskapet under de första åren. Han sjöng ofta Rubens visor vid sina framträdanden och han passade på att sprida information om sällskapet under sina turnéer. Många nya medlemmar från olika delar av Sverige rekryterades den vägen.

I augusti 1985 dog Fred Åkerström, saknad av många och sällskapet stod nu utan ordförande.

Vid årsmötet 1986 valdes Margareta Kjellberg till ny ordförande. Margareta fortsatte med det som Fred påbörjat, d.v.s. sprida information om Ruben Nilson och om sällskapet. Margareta som var en älskad visartist, hade själv några av Rubens visor på sin reporturar och med sitt lättsamma och charmerande sätt ledde hon sällskapet i 20 år.

Under dessa år arrangerades förutom de årliga årsmöteskonserterna en rad andra aktiviteter, bl.a. föreställningar på Skansen i samarbete med DELS (De Litterära Sällskapens Samarbetsnämnd).

1993 var det dags för 100 års jubileum med stor konsert på ett fullsatt Mosebacke. På scen kunde man se och höra Herr T och hans spelmän, Jan-Olof Andersson, Björn & Anders Hedén och Håkan Steijen m.fl. som under ordförande Margareta Kjellberg ledning hyllade jubilaren. 100 års firandet uppmärksammades också av Visans Vänner i Stockholm som gav ut en cd-skiva där många kända visartister sjöng in Ruben Nilson visor. Kurt G Trägårdh gav också ut sin bok Ruben Nilson 100 år.

Årligen anordnas sommarutflykter till olika ställen, ofta med någon form av anknytning till Ruben Nilson. Här träffas medlemmarna på ett familjärt sätt med picnic-korg i gröngräset och avnjuter medhavd matsäck med dryck, samtidigt som vi sjunger eller lyssnar till visor av Ruben eller någon annan av våra kära visdiktare - allt i ”Rubens anda”, som vi säger.

Sällskapet har också uppmärksammat bildkonstnären Ruben Nilson. Vid flera träffar och konserter har medlemmar och publik fått tillfälle att se och även köpa hans målningar och teckningar. Sällskapets förre sekreterare Olle Anderby har lagt ner ett stort arbete med att dokumentera Rubens bildkonst genom att fotografera alla de tavlor och teckningar som finns tillgängliga.

Genom Karsten Wedel och Lasse Zackrissons filmdokumentär och Matts Heijbels bok om Ruben Nilson, har vi också fått ta del av den tredje sida av dennes konstnärskap, nämligen plåtslagaren Ruben Nilson.

I september 2005 avled Margareta Kjellberg och vi var åter utan ordförande. Sällskapets sekreterare Lars-Åke Andersson blev vid årsmötet 2006 vald till ny ordförande. Med sitt brinnande intresse för visan, med hans rika kontaktnät med ”visfolk” och att han dessutom är plåtslagare, så är han vår självklare ordförande som med entusiasm verkar för att hålla Rubens konstnärskap levande.

Nu i år (2007) fyller sällskapet 25 år. Det kommer vi att uppmärksamma den 31 oktober i Salemkyrkan, Folkungagatan 90 i Stockholm genom att vi anordnar en jubileumskonsert. Den norske vissångaren Yngve Fritjof Kristiansen och Ewert Ljusberg kommer att bjuda på Ruben Nilsons välkända visor.

Vissångaren Jan-Olof Andersson kommer tillsammans med gitarristen och arrangören Christer Karlberg att framföra Ruben visor i tonsättningar av Olle Adolphson. Ett spännande möte mellan dessa artister som kommer att bjuda på mer okända visor av Ruben Nilson. Olle Adolphson spelade själv bara in någon enstaka av dessa tonsättningar.


Söndag 14 augusti 2007

SOMMARUTFLYKT


Onsdag 7 februari 2007

Ruben Nilson Sällskapet
hälsar alla medlemmar välkomna till

ÅRSMÖTE

Onsdagen den 7 februari 2007 kl. 18.00 på
Katarina församlingslokal
Högbergsgatan 15
T- Station Slussen, uppgång Hökens Gata

Kl. 18.00 Årsmötesförhandlingar
Kl. 19.00 Traditionell sillmiddag
Kl. 20.00 Underhållning

Christoffer

Lindahl

"Eftersits"

Ni som känner för att sjunga något - tag med instrument, sångröst och ett glatt humör.
Boka in en trevlig kväll med gott sillbord och mysig underhållning.
200:- per person kostar kalaset.
Anmälan görs genom att till vårt pg. 24 27 11 - 0 betala in kuvertavgiften för dig och ev. gäster.
Passa på att även betala in medlemsavgiften 70:- om du önskar vara medlem under 2007.
För planeringens skull måste vi ha din anmälan om deltagande på årsmötet
senast den 31 januari.
Varmt välkomna önskar styrelsen!

För affisch med kallelsen i pdf-format (191 kB) TRYCK HÄR.
(Kräver programmet Acrobat Reader.)


25 november 2006

Alla ni som brukar gå in på denna hemsida har kanske noterat att sidan vilat sig ett tag.

Skälet till detta har varit att vår käre "Vävmästare", till lika sällskapets sekreterare, Olle Anderby, var sjuk och inte orkade arbeta med hemsidan lika flitigt som han gjort tidigare.

Olle Anderby

Tyvärr måste vi nu meddela att Olle dog den 25 november.

Olle var eldsjälen bakom hemsidan som han med hjälp av bland andra Mats Engström startade upp till mångas glädje och gagn. Olle hade en hög ambition med vår hemsida och arbetade mycket med denna.

Ett av hans projekt var att dokumentera Ruben Nilsons tavlor för att visa på den sida av Ruben som han själv förmodligen såg som sin viktigaste. Olle fotograferade av de tavlor som fanns att tillgå, bland annat hos Siv Nilson (Rubens sonhustru), och skrev ner en förteckning över Rubens konstverk.

Olle var också en flitig fotograf och under årens lopp tog han många bilder från våra årsmöten, konserter och sommarutflykter.

Olle blev tidigt medlem i sällskapet och var en aktiv styrelseledamot. Vi kommer alla att sakna Olle Anderby, som god vän och duktig sekreterare. Vi hoppas att vi kan fullfölja hans ambition med sällskapets hemsida och fortsätta hans påbörjade projekt.

Allt för att hålla Ruben Nilsons konstnärskap levande.

Lars-Åke Andersson


Söndag 22 oktober 2006

  RUBEN
NILSON
SÄLLSKAPET
 
 

(Novilla – strax intill Skansens huvudingång)

Söndag 22 oktober kl 14.00 – 15.30

”Ruben Nilson i våra hjärtan”

DELS – De Litterära Sällskapens Samarbetsnämnd – har inbjudit
Ruben Nilson Sällskapet att berätta om, och tolka visor av, denne
vår underfundige plåtslagare, konstnär och diktare.

Berättar, sjunger och spelar gör bl.a.:

Håkan Steijen, Yvonne Camposarcone,
Lars-Åke ”Låa” Andersson, Stephan Karlsén,
Ivan Dittmer, Anna Swartling, Lasse Zackrisson,
Christoffer Lindahl, Torbjörn, Tobias och Joel Malm.

Entré: 20:- (+ Skansens ordinarie entré)


Lördag 16 september 2006

Klicka här för att se affischen i PDF-format,
(125 kB, kräver Adobe Acrobat Reader)

eller läs informationen här:

Olle Olsson Hagalund-museet
Furugatan 3, Hagalund, Solna. Telefon: 08 - 839744

Lördag 16 september kl. 16.00
Visor av Allan Edwall och Ruben Nilson

Medverkande: Visentusiasterna och Ivan Dittmer

Arrangörer:
Kultur- och fritidsförvaltningen Solna
Olle Olsson Hagalund-museet och Ruben Nilson Sällskapet
Entré: 40 kr


Söndag 20 augusti 2006

UTFLYKT söndagen den 20 augusti 2006.

Välkommen till Ruben Nilson Sällskapets traditionella sommarutflykt
med picknick, visor och trivsam samvaro. Vi samlas runt 12-snåret.
I år tar vi oss till Vaxholm och Johannesbergsparken (”Sommarteaterparken”).

Parkens friluftsteater spelar kl. 1500 Anton Tjechovs ”Tre systrar”.
Se vidare www.sommarteater.se.

Blå buss 670 kl. 11:05 från Tekniska Högskolan. Avstigning hållplats
Kronängsvägen i Vaxholm. Du kan även ta Waxholmsbolagets ”Norrskär”
som avgår från Strömkajen / Grand Hotel kl. 10:30.

Vi välkomnar alltid nya medlemmar och visvänner!

Ruben Nilson-teckningen ovan visar en avresa från Strömkajen med Waxholmsbåt. För en större bild TRYCK HÄR.


Söndag 14 augusti 2005

SOMMARUTFLYKT
med picknick till ”Vägs ände”Från ett tidigare besök. Året var 1994.

Vi besöker ”Rubens stuga” i Högslätt, Åkerlänna,
2-3 mil norr om Uppsala med chartrad buss.


Onsdag 11 maj 2005

Template provided by WEBalley